Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

5 Eylül 2013 Perşembe

ÖĞRETMENE SORU NASIL SORULUR? SORU SORMA SANATI




Kaliteli Öğretmen ister okulda ister dershanede ister özel derste nerede olursa olsun güzel soru soran/sormasını bilen öğrenciyi sever. Ama her şeyden önemlisi "SORU SORMAK" öğrenmenin olmazsa olmazıdır. Bu açıdan soru sormaktan kaçınmamak gerekir. Bende burada SORU SORMA SANATI'na dair bir kaç şeyden bahsedeceğim.


  1. Soru soracağınız konu hakkında bilginiz yoksa ve ya ön hazırlığınız yoksa boşuna soru sormayın. İşte o zaman hem öğretmenin hem arkadaşlarınızın önünde saçmalamış olursunuz. Zaten hazırlıksız soru sorma eyleminin sizede faydası olmaz. Çünkü soru sormak ciddi bir iştir. Orjinal soruları ve tespitleri olan öğrenciler konuya zaten hakim olma eğilimindedirler. Bu bir göstergedir.
  2. Soru sormaktan korkmayın ama sorduğunuz sorularında bir çerçevesi olsun. Sormak istediğiniz alandan uzaklaşıp sohbet havasına girmeyin. Önemli olan sorunuzu sormanız ve cevabı anlamanız. Bu konuda pragmatist ( çıkarcı) olun.
  3. Soracağınız sorunun kitaplarda ve kaynaklarda benzeri olup olmadığına bakın. Gerekirse internet de kısa bir araştırma yapın. Onlarca benzeri olan soruyu hocaya sormanız kadar aptalca bir şey yoktur. Bu bir bakıma ders çalışmadığınızı da gösterir.
  4. Hangi dersin hocasına nasıl yaklaşacağınız bilmeniz gerekir.Her ders kendi için farklı özellikler ve içerikler taşır. Bir matematikçi ile bir biyolojiciye soru sorma yaklaşımınız farklı olmalıdır.
  5. Soracağınız soruyu bir yere yazmaktan ziyade o soruyu test ise kesip götürün, kesilmeyecek bir  yerde ise fotokopisini çekin ya da amelelik yapıp kitabı taşıyın (bunu tercih etmeyin bence). Çünkü herkes sorunun orjinal kaynağını görmek ister.
  6. Sorularınızı kesiyorsanız bir zarf içinde ya da dosya içinde derslere ve konulara göre ayırıp benzer soruların benzer yerde olmasını sağlayınız. SORULACAK SORULAR HAVUZU ya da YAPAMADIĞIM SORULAR klasörü yapın ve elinizin altında olsun.
  7. Sorularınızı hemen sorun. Sıcağı sıcağına sorun ki soru hakkında kendi fikirlerinizi ve yorumlarınızı unutmayın. Hatta kendi çözme yolunuzu ve aklınızdakileri bir kenara not edin. Bunlar soruyu sorarken çok işinize yarayacaktır.
  8. Mümkünse soruları biriktirmeyin. Biriktirdiğinizi hemen tüketmeye bakın. 
  9. Eğer öğretmenin anlattığını anlamıyorsanız hocam başka yollarla çözebilir miyiz diye sorun. Nasıl anlıyorsanız öğretmene ona göre siz yön verin.Yoksa hoca kendince anlatır. Olaya sizin gözünüzden ve kafanızdan bakamıyor olabilir.
  10. Başka hoca alternatifleriniz varsa onlara da soruyu sorun. En kısa ve aklınıza yatan çözümü öğrenin.
  11. Sorduğunuz sorulara benzer ya da sorduğunuz sorular hangi konuda ise ufak bir göz atma ile bolca test çözüp o konunun işini hemen bitirin.
  12. Hoca'ya sormadan önce iyi bildiğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza da soruyu sorabilirsiniz. Bazen arkadaşların çözüm yolları size daha yakın olabilir.
  13. Soruyu çözememenizin sebeplerini bulmaya çalışın. Hocaya bunu sorun. Eğer konu eksiği ya da bu soru tiplerini fazla görmemişsin diyorsa ona göre bir yol izleyin.
  14. Yapamadığınız ve anlamadığınız soruların anlayana kadar bu işin peşini bırakmayın. Soru bankalarında,testlerde ve denemelerde ki yapamadığınız soruların hepsi aslında sizi daha iyi yerlere getirecek şeylerdir. Onları öğrendikçe başarınız kat ve kat artacaktır.
  15. SORU SORMAKTAN VAZGEÇMEYİN.SORUN ve SORUN ve .....

VE SON OLARAK DERSLERE GÖRE SORU SORMA TEKNİKLERİNDEN BAZILARI

Fizikçiler için alternatif soru çözümü yolları bulmayı önerin

Matematikçiler için kısa ve anlaşılır soruları sorun.Kısa yolları keşfedin.

Biyolojicilere olayın nedenlerini ve bu nedenlerin ne ile ilişkili olduğunu sorun.

Kimya için temel noktaları ve net olarak eksiklerinizi söylemesini isteyin.

Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.