Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

11 Temmuz 2015 Cumartesi

Tatile,Seyahate çıkacaklara: Valiz ve çanta alırken dikkat edilmesi gerekenler : ÇANTA ALMA SANATI



İnternette bu konuyla ilgili bu kadar detaylı bir yazı yok. Bende bu yazıyı hem kendim hem eğitim için yurt dışına gidecek kız kardeşim ve sizler için yazma gereksinimi duydum.Yurt içi ve özellikle yurt dışı yolculuklarına çıkacaklar için bence çok güzel bir yazı oldu.Valiz ya da seyahat için her hangi bir çanta almadan önce aşağıda yazmış olduğum soruları kendinize göre cevaplarsanız size uygun valizin ya da çantanın temel özelliklerini netleştirmiş olursunuz. Biraz uzun ama faydalı bir yazı olacağına şüphem yok.

Hadi gelin birlikte şu sorulara bir göz atalım:


·         Seyahatiniz ne kadar sürecek ve bu süre içinde çok fazla aktarma yapacak mısınız?
·         Seyahat için gideceğiniz ülke/şehrin genel hava durumunu ve ülkenin/şehrin fiziksel durumu/konumunu biliyor musunuz? (gideceğiniz ulaşım araçları (metro, otobüs vs… mesafelerini mesela)
·         Hazırlayacağınız valiz boyunuz, kilonuz ve fiziksel gücünüze uygun mu?
·         Seyahate tek başına mı yoksa biri ya da birileri ile mi çıkıyorsunuz? ( yani size yardım edecek birileri yanınızda olacak mı?)
·          Valiz ya da seyahat çantası için ne kadar bir bütçe ayırmayı düşünüyorsunuz?
·         Valizi ve çantayı sürekli kullanacak mı bir pozisyonda mısınız (iş ya da eğitim gereği) yoksa ara sıra mı kullanıyorsunuz? ( daha çok gezi ve tatil için mi?)
·         Götüreceğiniz şeyleri kalacağınız süreye ve şartlara uygun planladınız mı? ( Genelde insanlar gerekli gereksiz bir sürü şeyi yanına alırlar ve bu onlara hep yük olarak geri döner)
·         Almanız gereken valiz ya da çantanın boyutları ne kadar olacak, iç hacmi kaç litre olacak ve kaç bölme olsun istiyorsunuz bunu biliyor musunuz?
·         Valizin ekstra fiziksel özelliklerinde ne olsun istersiniz? ( birden fazla bölme, özel eşyalar için bölme, kilit sistemi  vs…)

BU SORULARI CEVAPLADIKTAN SONRA ÖNEMLİ DETAYLARA SIRALAYALIM
10 MADDEDE İYİ VALİZ VE ÇANTA ALMANIN PÜF NOKTALARI
yazımın anahtar kelimeleri: valiz alırken dikkat edilmesi gerekenler,valiz alırken nelere dikkat etmeli, tekerlikli valiz almak sanatı, kaliteli valiz markaları,seyahate çıkarken almanız gereken valiz ve çanta tipi, tekerlikli sırt çantaları, seyahat sırt çantaları, valiz fiyatları, valiz seti fiyatları, sırt çantası fiyatları,kaliteli çanta ve valizlerde olması gereken özellikler 

1.       Bir kere ben genel olarak çekçekli valizleri pek sevmiyorum. Eğer böyle bir şey alacaksanız,  valiz ile giderken sürekli eğilip bükülmek zorunda kalacağınız valiz tipini seçmeyin. Önceliğiniz rahatlık olsun. Siz valizi değil valiz sizi taşısın. Bu yüzden valizi satın almadan önce alacağınız yerde valizle küçük turlar atın, vücut duruşunuza eğiliş kalkışınıza bakın. Havaya kaldırın ve varsa yanınızda eşyalarınızı içine koyarak deneme yapın. Çünkü içinde yük olmadan valiz kendini tam göstermez. Boyunuzla çekçek uzunluğu orantılı olacağı gibi çekçek yeri ayarlanabilir ve sağlam olmasına dikkat edin. Bazı ayarlı çekçekler ya takılıp duruyor ya da istediğiniz ayarda durmuyor. Alacağınız çanta ve valiz tipine/boyutuna göre (küçük-orta-büyük boy) (bagaja mı vereceksiniz yoksa kabine yanınıza mı alacaksınız) /
Küçük (kabin boy) genelde ebatları 50 x 33 x 22 cm olmakla beraber çantanın kendi ağırlığı ortalama 3 kg.









2.       Belinizde her hangi bir sağlık sorunu olsun ya da olmasın seyahatlerde ani indir kaldırmalar /koşuşturmalar ya da bilinçsiz hareketler sebebiyle çekçekli valizler sorun oluşturabilir. Çünkü bir çok fizyoterapist çanta kullanımında hem bel kaslarını güçlendirmeyi sağlayan hem de ağırlığı dengeli şekilde dağıtan çantaları tavsiye ediyor. Bu yüzden benim önerim tekerlikli sırt çanta tipleri olacaktır. Ayrıca çantalarda bel ve sırt koruması olursa çok daha iyi olur.





3.       Çantanın fiziksel özelliklerinden ilk başta baktığımız şey sağlam olup olmadığı oluyor genelde. Piyasada sağlam olarak adlandırılan çantalar genel olarak Karbon Fiber ya da ABC Polikarbon olarak bilinir. Bu bir tür dayanıklı plastik olup İngilizce olarak polycarbonate , uluslararası kısaltması PC olarak kullanılır. Aşağıda gördüğünüz valizde PC olarak ibare konulmuş mesela. Havaalanlarının aktarmaları berbat olduğu için çantanız uçaktan aşağıda ki römorklara doğru fırlatılacağı için çok süslü püslü çıt kırıldım bir valiz ya da çantanın sonu pek iç açıcı olmayacaktır. Paraya kıyıp sağlam bir Polikarbon valiz almazsanız ortalama ve alt düzey çakma kalitesiz plastikten yapılmış ucuz polikarbon valizler çatlayacak ya da dağılacaktır. Ben bu yüzden dayanıklı ve su geçirmez kumaştan yapılmış olan bir valizi tercih ediyorum. Hem daha da ekonomik olduğunu da belirteyim.





4.       Valizin çekçek ve kulpunun sağlam olmasına dikkat edin. Plastikse kırılabilecek sert plastikten ziyade biraz esnek plastik olması, alüminyum ya da başka bir metalden ise sağlamlığına ve malzeme yapısında bakın. Kulp ve çekçekler son derece önemli olduğu gibi tekerlerin kauçuk ya da silikon olmasını tavsiye ederim. Yoksa hem çok ses çıkarıyor hem de yol gidişi resmen sizi delirtebiliyor.






5.       Tekerlikler demişken valizin ya da tekerlikli çantanın yol tutuşu çok önemli olduğundan yine tekerleri kontrol edip kırılma ihtimali olan basit bir şey almayın derim. Yoksa sizi seyahatte rezil edebilir çantanız.





6.       Alacağınız valiz ya da çantanın fermuarını almadan önce 5-10 kere açıp kapayın ve zorlanma ya da her hangi bir takılma varsa ( ki henüz içinde bir şey olmadan böyle bir takılma varsa) o çantadan koşarak uzaklaşın. Birde o valiz ya da çanta dolunca nasıl kapanacak onu düşünün. İç kısımlarında ki fermuar ve kapaklarını da kontrol edin. Hacim genişleten fermuarları olmasına dikkat edin. Eşyalarınızı organize edebileceğiniz planlı iç cepleri ve küçük bölmeleri varsa çok iyi olur. Ayrıca küçük beyaz ya da renkli bez torbalar alıp kendi valiz bölmelerimizi yapabilirsiniz. Çoraplar için siyah, iç çamaşırı için beyaz , şarj cihazı gibi elektronik aletler için kırmızı diye küçük torbalarla işlevsel bölmeler yapabilirsiniz.

7.       Tatilde alışveriş yapacaksak mevcut valizin içine boş bir bez valizi katlayıp koyabiliriz. Hatta bu bez valize kirlileri doldurabiliriz dönüşte.
8.        Valizinizi havaalanı bagaj sisteminde yani konveyör bantlarına inince kolayca bulabilmeniz için valizi ya da çantayı satın alırken farklı renkler (diğerlerinden ayrılacak renkler ki genelde insanlar koyu renkli klasik valiz ve bavulları tercih ediyor) tercih etmeniz valizinizi ya da çantanızı bulmanızda size pratiklik sağlayacaktır. Valizinizin ya da çantanızın başkalarının çanta ve valizlerinden ayırt edilmesi için asla kurdele ya da ip gibi şeyler bağlamayın çünkü bagaj sistemindeki bantlara takılabilir. Bu yüzden yapışkanlı etiketler ( çantaya zarar vermeyecek ve daha sonra çıkartabileceğiniz) kullanmanızı tavsiye ederim. İsim ve adres yazacağınız etiketin olması avantajlı olabilir. Hatta çantanın içine de isim,adres gibi bilgiler içeren kağıtlar koyabilirsiniz her ihtimale karşı.







9.       En önemli kısımlardan biri valizin ya da çantanın hem hafif hem de dayanıklı olmasıdır. Bu yüzden valiz boşken bile ağırsa Allah size kolaylık versin demektir. Ayrıca tekerleri durumu göre 360 derece dönen (4 tekerlikli) alabileceğiniz gibi 2 tekerli de alabilirsiniz. Bu kullanıma göre değişkenlik gösterebilir. Bazıları 360 derece dönenlerin pek stabil olmadığını söylüyor ve taşıma sırasında rahatsızlık verdiğini söylüyor. Ama hem itilebilir hem de çekilir olmasında fayda var. Tek elle idare edebileceğiniz valizler size kolaylık sağlar bazı durumlarda.


10.   Kilit sistemi olan bir valiz her zaman daha faydalı olacaktır ama bu fiyatı arttırır. Ayrıca kilit var kilit var! Bazı valiz kilitlerinin kilit özelliği neredeyse hiç yok. Kilidi yoksa kendiniz kaliteli çanta kilitlerinden alabilirsiniz. (anahtarlarını kaybetmeyin de sonra başınız ağrımasın ama) Kilidin dışında çantanın sağlamlığını arttıran ek köşegenler ve valizi sağlamlaştıran parçaların olmasına da dikkat ederseniz iyi edersiniz. Valiz ya da çantanın garantisi var onu da unutmayın. ( Garantisi benim diyen satıcılara pek inanmayın!) Birde valiz kılıfı alabilirsiniz, hem diğer valizlerden ayırmaya yarayabilir hem de tozlanmaz kirlenmez.



   Son olarakta 2015 temmuz ayı fiyatlarına göre ortalama valiz ve çanta fiyatlarından ve bazı markalardan bahsedeyim. Burada vereceğim markaları reklam amaçlı vermiyorum. Sadece kaliteli oldukları için önce onları görün ki sonra seçeceğiniz diğer markalarla kıyaslama da daha sağlıklı sonuçlar elde edin istiyorum. 

Jansport çekçekli sırt çantası 150-250 tl arasında değişiyor

Caterpillar Çekçekli Seyahat (sırt) Çantası : 250 - 350 tl arasında değişiyor

Thule marka Tekerlekli Seyahat Çantası : 350-450 tl

Thule Normal Seyahat Çantası : 250-300 tl

ilk başta yeşil renkte fotoğrafladığım ürün gibi donanımlı bir ürün 1000 tl

İşe yarar adam akıllı bir fiber valiz en az 200 tl

ucuz-işe yarar bir fiber valiz setin fiyatı 450 tl 

Valiz kılıfı: 20-40 tl arası değişiyor



İyi bir araştırma ve pazarlıkla 100 tl ye iyi bir tekerlikli çekçekli sırt çantası alabilirsiniz.

Ortalama 3lü bir bez valizi (su geçirmez kumaştan) 150-200 tl arasında alabilirsiniz


www.ANKARAKAFASİ.com ve www.HACİHOCA.com birer sosyal sorumluluk projesidir.Ankara Kafası makul ücretlerle özel ders,eğitim koçluğu ve danışmanlık yapar.Hacı Hoca ise ücretsiz video ders ve materyal üretir. Amacım uzun vadede bu iki platformu daha geniş kitlelere ulaşması ve tamamen ücretsiz bir hale gelebilecek noktaya gelmesidir. Bu yüzden bu projeyi destekleyebilir ve sevdiklerinize tanıtabilirsiniz. türkiye özel ders,ankara özel ders,eğitim koçluğu,eğitim danışmanlığı,birebir ders,online özel ders,kişiye özel materyallerle özel ders,kpss tercih danışmanlığı,ales eğitim danışmanlığı,teog ygs kpss dgs ales özel ders

Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.